Wednesday, 8 February 2017

empayar perniagaan yang dibina mulai sejak 2008.

Dia masihlah seperti yang penulis ketahui tujuh th. lantas. Peramah, suka ketawa serta sentiasa semangat jika menceritakan tentang empayar perniagaan yang dibina mulai sejak 2008.

Berawal dengan cuma jual tudung menerusi dalam talian, yang memiliki nama A’tikah Ash’ari pengasas Radiusite ini bijak bikin percaturan dalam memastikan hala menuju perniagaannya. Buktinya saat ini dia bisa tersenyum bangga jika memiliki empat butik fizikal serta masihlah melanjutkan penguasaan penjualan menerusi dalam talian.

Tercetusnya idea buka perniagaan, A’tikah memberitahukan saat masihlah menuntut di Universiti Tehnologi MARA (UiTM) Shah Alam dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Pelancongan, dia membaca satu artikel menarik dalam majalah tentang perniagaan dalam talian.

“Ketika itu perniagaan menerusi dalam talian masihlah baru serta tak ramai memakai medium ini untuk jual product. Saya terfikir kenapa tak saya mulakan dahulu. Berbekalkan modal permulaan RM500, saya serta rakan yang saat ini suami, gigih mencari serta beli pelbagai fesyen tudung paling baru di kedai sekitaran Jalan Tuanku Abdul Rahman.

“Saya jadi jenis tiap-tiap helaian tudung pada saat suami jadi jurugambar. Selepas siap, semuanya gambar dimuat naik di medium blogspot. Tak kira tudung yang dipamerkan memperoleh sambutan ramai hingga nyaris tiap-tiap minggu saya sangat terpaksa mencari rekaan baru, ” tuturnya.

Keuntungan 2 x ganda yang diperolehnya mengakibatkan dia serta suami, Iskandar Zulkarnain makin semangat meningkatkan perniagaannya. Lebih sebagai pelajar dengan hasil jualan mencecah RM10, 000 satu bulan saat itu cukup memberi keseronokan padanya serta membikinkan A’tikah mahu berniaga sendiri.

“Selepas tamat pengajian pada 2009, saya berkemauan melanjutkan perniagaan tudung. Ia menyebabkan rasa kurang suka dalam kelompok pakar keluarga kerana mereka bimbang perniagaan ini tak menghadirkan keuntungan, berbanding kerjaya makan upah yang lebih stabil.

“Namun saya kemauan meneruskannya. Selepas perniagaan agak stabil serta tempat tinggal dipenuhi stock tudung yang banyak saya serta suami memutuskan buka butik pertama di Shah Alam diikuti Riskang, Johor Bahru serta Bangi Sentral pada 2015, ” tuturnya.

Gunakan surut berniaga

Sebagai usahawan A’tikah akur berniaga ada gunakan surutnya. Mulai sejak buka perniagaan pada 2008 hingga saat ini dia masihlah bisa menjaga jenama Radiusite meskipun bertemu persaingan sengit dan kesuraman ekonomi mengakibatkan perniagaan sedikit terganggu pada th. ini.

“Saya akur dengan kondisi ekonomi saat ini. Ada rakan yang telah tutup butik ada pula buka cabang perniagaan lain. Namun kami masihlah bertahan kerana berasakan dengan kondisi ekonomi saat ini usahawan butuh kreatif mencari kesempatan lain untuk memantapkan perniagaan, ” tuturnya.

Oleh karenanya Radiusite tak akan berikan tumpuan pada pembukaan butik fizikal baru demikian sebaliknya lebih berikan konsentrasi pada kiat pemasaran menerusi dalam talian.

Tuturnya, mulai sejak lapan th. lantas Radiusite pada laman sosial yang paling ramai dikunjungi pelanggan hingga memberi keuntungan berganda melebihi penjualan butik fizikal. Tetapi dia serta suami butuh berupaya bersungguh-sungguh serta kreatif dalam pemasaran. Pada saat sama, hubungan jalinan dengan pelanggan mesti positif kerana mereka tunggak kejayaan Radiusite sampai kini.

Tulang belakang perniagaan serta keluarga

Mulai sejak jual tudung menerusi Internet, A’tikah mengaku suaminya Iskandar penasihat serta jadi tulang belakang dalam perniagaannya. Jadi dialah yang membuahkan laman sesawang serta lakukan kerja operasi seperti pembungkusan serta pengeposan barang.

“Iskandar banyak memberi idea serta nasehat dalam merangka hala menuju perniagaan. Meskipun nampaknya saya lebih menonjol, saya tak menafikan di sebalik kejayaan serta jatuh bangun Radiusite ada dia di belakang saya, ” katanya yang memberi tumpuan pada rekaan tudung serta baju dan penentuan fabrik.

Terkecuali melakukan tindakan sebagai penasihat, Iskandar ikut menolong melindungi kedua-dua anak mereka Ayra, 3, serta Aydeen yang berumur satu tahun seumpamanya A’tikah butuh ke butik. Meskipun memiliki pembantu tempat tinggal, dalam soal penjagaan anak A’tikah banyak menyerahkan tugasan ini pada suaminya. Mujur suaminya begitu mengerti serta menolong dalam soal rumah tangga.

“Saya bersukur dikurniakan suami yang begitu mengerti. Dia bukanlah setakat jadi penasihat dalam perniagaan namun juga menolong dalam soal rumah tangga. Dengan aktivitas sehari-hari mengurusi butik saya tidak bisa pikirkan seumpamanya Iskandar tak ada menolong saya, ” tuturnya.

Sertai Minggu Fesyen Manchester 2016

Di beri kesempatan mengikuti Minggu Fesyen Manchester 2016 yaitu pengalaman terindah untuk A’tikah. Sebelumnya ini mereka telah dijemput untuk menjayakan minggu fesyen Mouslema itu tetapi dia keberatan kerana belum bersedia.

Tetapi kesempatan yang didapatkan ini tak akan dapat dilepaskan serta pada akhirnya A’tikah serta suami setuju sediakan 20 helaian baju serta tudung yang diperagakan di pentas peragaan pada 29 sampai 30 Oktober 2016 lantas.

“Memang telah lama saya mimpikan untuk beraksi di United Kingdom serta lihat jenama Radiusite dikenali disana. Insya-Allah ia sebagai permulaan yang baik untuk 2017 serta menginginkan hari esok jenama ini lebih cerah disana, ” tuturnya tersenyum senang.

Terkecuali tudung serta baju, A’tikah juga telah keluarkan product paling baru susu kambing Rayden yang bisa dibeli menerusi stokis serta ejen. Jadi dia juga dalam perancangan keluarkan product kosmetik gincu yang masih tetap dalam peringkat kajian.

“Sengaja kami berpindah ke bagian makanan dengan pendapatan susu kambing serta saat ini gincu juga. Semuanya dikerjakan untuk meningkatkan warisan perniagaan Radiusite ke step yang lebih tinggi. Tetapi tudung serta baju tetaplah jadi keutamaan kerana pelanggan sendiri telah mengetahui Radiusite sebagai jenama tudung berkualiti serta jadi pilihan ramai, ” tuturnya.

Related Posts

empayar perniagaan yang dibina mulai sejak 2008.
4/ 5
Oleh